fbpx
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

DUIT RAYA ‘PUNCA’ PERGADUHAN SESAMA KELUARGA

Selain daripada juadah istimewa Hari Raya dan juga bermain mercun bersama saudara, duit raya juga merupaka perkara penting ketika hari perayaan tersebut. Bagi kanak-kanak, ia menjadi keseronokan semua manakala bagi dewasa, ia menjadi kerisauan terbesar. Kenapa? Kerana bila dah jejak alam dewasa ni, minda pun dah mula berfikir nak asingkan duit raya untuk bagi anak-anak, anak buah dan juga ibu bapa kita.

Itu tak termasuk bagi mereka yang datang beraya rumah kita secara mengejut.

Seperti isu baru-baru ini yang hangat di alam media sosial tempatan, seorang makcik menyatakan tentang ketidakpuas hati beliau tentang duit raya RM5 yang dapat daripada anak buah yang juga dikatakan kaya dan hidup mewah. Kenyataan beliau di media sosial Twitter yang telah mendapat perhatian ramai sehingga masuk ke dalam beberapa laman blog yang terkenal. Isu itu juga telah mendapat perhatian daripada ahli keluarga si pemberi duit raya yang juga menjadikan ia pergaduhan antara 3 beranak di Twitter.

Daripada sebuah tweet yang tidak berniat untuk mencari gaduh dengan keluarga telah jadi punca kepada pergaduhan terbesar antara dua buah keluarga.

Ramai antara semua lupa tentang kepenting bulan rahmat Syawal ini. Islam tidak mengajar kita untuk memecahbelahkan hubungan antara keluarga sebaliknya, bulan Syawal ini adalah untuk menyambut dan menghargai orang sekeliling kita.  Tidak kisahlah sikit mana pun nilai wang Ringgit dalam sampul raya itu yang penting nilai hubungan silaturrahim sesama kita sendiri.

Bagi mereka yang masih mempunyai anak kecil, ajar lah anak-anak anda untuk sentiasa bersyukur dengan apa yang ada. Dapat RM1 tidak bermakna ia tidak mempunyai nilai. Anda masih boleh membeli jajan atau lebih baik, menabung untuk masa depan mereka sendiri. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Janganlah disebabkan nilai wang Ringgit yang sikit menjadi punca kepada pecah belah sebuah keluarga besar yang dahulunya harmoni.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Hashtag : #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sila masukan Alamat Emel anda serta nama anda untuk kami info Blog kami terkini di emel anda.

Produk

Reseller

Hubungi

2019 © Das Abdul Global Sdn. Bhd. All Rights Reserved